“Rođeni Sicilijanac u zaseoku pored Momjana proizvodi prvi istarski craft ocat, jedan je od boljih koje smo probali.
U Dragočevcu, u prvoj registriranoj octeriji u regiji, vlasnika Ivana Catalana, ocat i odležani mošt proizvode se od autohtonih sorti iz vlastitog vinograda.
Tenuta Tre Terre ili imanje na tri zemlje smješteno je u Dragočevcu, zaseoku u dolini kod Momjana. Tu je od 2005. godine, kada ga je kupio i uredio, a naposljetku 2019. sagradio i kuću, dom Ivana Catalana, građevinskog poduzetnika rođenog u Taormini na Siciliji, i njegove obitelji. Ivan je u Istri već 25 godina, tu se zaljubio, oženio i dobio tri kćeri. Ovo imanje površine 4 hektara temeljito je iskrčio i zasadio 8000 čokota vinove loze, 1500 lavandi, ružmarin, smilje i drugo mediteransko bilje.
Dok čekamo da se Ivan vrati s posla, mlada enologinja Nina Vičić, ujedno i voditeljica imanja, upoznaje nas s njime te objašnjava kako je zbog tri tipa zemlje, crvene, bijele i smeđe boje, Tre Terre i dobilo ime. Pokazuje nam i mladi vinograd u kojem prevladavaju istarske autohtone sorte – malvazija, teran, momjanski muškat. No, glavni proizvod neće biti vino, nego vinski ocat. Ovdje je, naime, prva registrirana octerija (acetaia) u regiji koja proizvodi prvi istarski craft ocat.
U ponudi trenutačno imaju tri octa pod zajedničkim brendom Nota:
Forte Bianco, od malvazije, 5-6 mjeseci odležan u drvenim bačvama u kojima se obavila i acetifikacija.
Forte Nero od crnoga grožđa, u ovom slučaju tipičnih sorti kao što su teran i borgonja.
Andante, odležani vinski mošt star tri godine koji se radi po talijanskoj tehnologiji kao aceto balsamico.”
Pročitajte cijeli članak na Dobra Hrana – : https://www.jutarnji.hr/dobrahrana/price/rodeni-sicilijanac-u-zaseoku-pored-momjana-proizvodi-prvi-istarski-craft-ocat-jedan-je-od-boljih-koje-smo-probali-15433787#&gid=1&pid=11