Marinirani inćuni u Leggero octu

Priprema:
Inćune očistite, najprije odstranite glave, očistite utrobu. Oštrim nožićem prorežite ribu duž ruba te lagano odvojite središnju kost.
Isperite pod vodom. Posušite svaki filet papirnatim ručnikom.
U keramičku posudu na dno prelijte dio pomiješanih tekućih sastojaka (limun, ocat). Zatim slažite filete te ih posolite, popaprite i ponovo zalijte limunom i octom. Slažite dva-tri sloja ribe dok ne utrošite sve sastojke te prelijte ostatkom marinade (limun, ocat).
Tako pripremljenu ribu pokrijte folijom te stavite u hladnjak preko noći.
Nakon 12 sati inćune možete ocijediti i posložiti u staklenku te preliti maslinovim uljem do vrha. U staklenku stavite grančicu ružmarina, lovor i papar u zrnu.
Kod posluživanja preporučamo obilno pokapati maslinovim uljem, te dodati kapare, luk na kolutove, suhe rajčice te komadiće burrate ili svježeg sira.
Za poseban štih ovako spremljene inćune možete pokapati sa Nota Andante balzamičnim octom.
Sastojci
- 500g svježih inćuna
- 3 dl extra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 dl Nota Leggero octa
- 1 limun
- 1 grančica ružmarina
- 1 list lovora
- 3 žlice kapara
- Pola glavice luka na polukolutove
- Sol, papar